Vår planet skriker efter vår uppmärksamhet och det är dags att vi gör något åt problemet. Att tänka mer klimatsmart är absolut en början och även om det känns som en liten förändring, är förändringar alltid något som växer sig större med tiden. Här kommer lite tips om vad du kan göra för miljön och hur du kan leva mer klimatsmart i hemmet.

Låt bilen stå hemma

Detta kan låta självklart för många, men trots det fortsätter människor ta bilen till jobbet eller till butiken. I många fall finns det även vissa som tar bilen för bara korta sträckor eller ärenden. Att cykla, promenera eller åka kollektivt tar lite längre tid, men det är något som påverkar klimatet enormt. Dessutom finns det tid när du väl åker kommunalt, eller ta möjligheten att koppla in med din kropp och dina andetag när du promenerar. Det finns massvis med sätt att spendera vår tid med. Vill du leva klimat, strunta i bilen!

Planera dina matinköp

Du kan idag använda appar för att planera din inhandling smartare. Att skapa matscheman är också smart, så att du vet exakt vilka ingredienser som du behöver och så att du inte överkonsumerar och köper onödiga varor. Tänk också på att inte slänga mat och därmed inte köpa för mycket mat heller.

Köp dina kläder på second hand

Kläder är något som verkligen påverkar vårt klimat idag. Att köpa begagnade kläder på second hand är mycket bättre än att kläderna skapas helt från scratch. Idag finns det enormt många olika secondhand butiker i Sverige och fler öppnas hela tiden. Dessutom är det ingen annan som kommer ha det plagg du hittat, vilket gör dig ännu unikare än vad du redan är.

Förutom att ta sig till en fysisk butik, finns det dessutom enormt många hemsidor och appar där människor säljer använda kläder som de inte längre använder. Visst, plagget kommer behöva fraktas men skulle du köpa ett helt nytt plagg online, behöver det även tillverkas helt från början och sedan ändå transporteras. Detsamma gäller kläder i butiker… Second hand äger!

Eller titta på en ny möbel till ditt hem

Många second hand butiker har dessutom möbler som du kan köpa, eller så hittar du hemsidor som blocket, tradera, ebay o.s.v. Ska du renovera om hemma eller på kontoret brukar de flesta tänka helt nya möbler. Men bara för att en möbel är begagnad, betyder det inte att den är trasig eller gammal för den delen. Andrahandsmarknaden har mycket uppe och här kan du hitta allt från elektroniska apparater, till soffor eller skrivbord.

Stäng av elen när du lämnar hemmet

Många idag låter TV-apparater, skärmar eller datorer ligga i standby-läget när de lämnar huset eller kontoret. Att som vana stänga av laddare och skärmar är något som kommer spara el och energi rejält. För den elen som inte går att stänga av, t.ex. kylskåp och uppvärmning av huset bör du utvärdera om du kan försörja elbehovet med klimatsmart el. Det finns flera exempel på detta, men t.ex. kan du välja ett elavtal där elen du förbrukar är helt klimatkompenserad. Eller så kan du installera solenergi på ditt hustak och även lagra denna i ett solcellsbatteri.

Ät mindre kött

Det är inte alla som vill sluta äta kött helt, men det betyder inte att små förändringar kan genomföras. Enligt Jordbruksverket är det en femtedel av alla växthusgaser globalt som kommer från djurprodukter som kött, ost och mjölk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *