Det finns flera saker du som privatperson kan göra för att ta hand om vår planet. Det börjar faktiskt med var och enskild person. Vi behöver alla ta en ordentlig titt på vad vi konsumerar, både det vi äter och den energi vi gör av med. Det kan handla om allt mellan det fordon som du åker, till hur dina matvanor ser ut.

Åka mindre bil

Det är ingen hemlighet att bilar utger en stor procent av de koldioxidutsläpp som vi gör av med idag. Att använda dig av en bilpool, eller ännu bättre, använda kollektivtrafiken gör allt mycket bättre för miljön direkt, dock finns det inte alla som har tid eller möjlighet att ta bussen eller tåget. I dessa fall finns det miljövänliga bilar, eller i alla fall genom att minska bilåkturerna med kollektivtrafik då och då. Att ta en promenad (vilket är bättre för din kropp) till affären istället för bilen, är också ett bra exempel. Eller att samåka med vänner och kollegor.

Ät mer miljövänligt

Den mat vi konsumerar har också en stor påverkan. Fler och fler personer har valt att äta en vegansk kost, något som forskning har visat minskar just koldioxidutsläpp. Är du van köttätare kan en vegansk diet kanske inte låta lockande, därför är det alltid bra att börja någonstans, speciellt om du äter kött varje dag. En minskning av kött är något. Veganism är det absolut bästa, men att äta vegetariskt eller veganskt några dagar i veckan är bättre än inget.

Spara energi i hemmet

Ju mer energi vi gör av med, desto mer skadas vår miljö. Vill du spara din energi i hemmet kan du t.ex se till att släcka alla lampor och elektroniska enheter som datorer och TV-apparater. Du kan också installera solceller eller skaffa en luftvärmepump, vilket skapar förnybar energi och som därmed är enormt bättre för vårt klimat. Treglasfönster hjälper också till att behålla värmen i ditt boende.

 

 

Minska konsumptionen

Ju mer som skapas, desto fler resurser behöver vi använda. Genom att återbruka eller köpa second hand kläder kan du minska din konsumtion. Rensa upp kläderna där hemma, ge bort de som du har växt ut eller som inte passar längre och köp hem nya – men begagnade! Idag finns det väldigt många secondhand affärer i Sverige, oavsett om det handlar om kläder, elektronik eller råvaror. Konsumtion handlar också om hur mycket vi äter, eller den mat som kastas i onödan.

Sprid ordet

Det finns många länder som inte ens är uppmärksamma på det som händer med vår miljö. Detsamma gäller vänner eller familj. Ju mer du sprider ordet, desto fler personer kommer göra något åt sina egna vanor. Det bästa är att visa upp sig som ett bra exempel och att själv börja någonstans. När du sedan förminskar din konsumtion, ändrar dina matvanor eller tänker mer miljövänligt, kan du sedan berätta om dina egna erfarenheter och upptäckter med hur förändringen hjälpt dig – och vår planet. DET är något att vara stolt över.