Skaffa solceller

Går du i tankarna av att skaffa solceller till din fastighet? Då har du hamnat på rätt sida. Här kommer vi ge dig informationen och tipsen om hur det funkar att skaffa solceller till sitt boende.

Perfekt för dig som är nybörjare när det gäller solceller. Vi kommer i den här artikeln gå igenom lite tips och råd, samt att ni får en chans att skicka efter kostnadsfria offerter, helt förutsättningslöst. Det kan väl inte bli bättre?

 

Vad är solceller?

I korta drag så fångar solceller upp energi från solen och sedan uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen och via en ledning mellan fram och baksidan på cellen så bildas en ström i form av likström. För att själva elen skall kunna användas i en bostad så finns en typ av växelriktare som i sin tur förvandlar likström till något som kallas växelström.

Solceller har funnits sedan 1950-talet och användes för första gångerna i rymden som elförsörjning till satelliter. Under 1970-talet började man också använda samma teknik nere på jorden och under 2000-talet har det blivit alltmer populärt att köpa in solceller och använda sig av det på fastigheter och boendet runt om i världen.

En solcell används ofta för energisystem i en mindre typ av skala, för enskilda hus och boenden. En solcell kan användas för att ladda olika typer av enheter som exempelvis surfplattor, mobiler och bärbara datorer.

Solceller monteras vanligtvis uppe på fastighetens tak eller på fastighetens fasad för bäst effekt.

Solceller fungerar så länge det är ljust och du får energi från solen. När det blir mörkt ute så slutar energiproduktionen. Solpaneler har ingen som helst möjlighet att spara den solel du inte använder dig utav, här kan du dock komplettera med batterier för att behålla lite energi när solen gått ner.

Man kan även sälja el genom att mata in överskottsel på elnätet och sälja till ditt elbolag. Elbolaget säljer i sin tur vidare elen till andra kunder på elnätet.

När det gäller priset för att skaffa solceller så har det sjunkit med nära 80 procent under de senaste åren, vilket givetvis bidrar till att flera familjer och privatpersoner har möjlighet att köpa ett solcellspaket och producera grön el. Priserna kan också variera beroende på vem som du beställer av.

 

Full kontroll på dina solceller

När du installerat solceller så kan du ha en övervakning i realtid som ger dig full insikt på hur din solcellsanläggning presterar. Du kan se allting via din surfplatta, mobil eller via din dator.

Här kan du göra olika typer av jämförelser under vissa tidsperioder som att exempelvis ställa förra sommaren mot nuvarande sommar eller jämföra vecka för vecka. Installatören av dina solceller hjälper dig ofta att komma igång med din övervakning av solcellerna.

Var kan jag köpa solceller?

Vi rekommenderar alltid att jämföra olika solcellsleverantörer och inte ta första bästa. Eftersom konkurrensen är hård i dagens samhälle vad gäller solceller så är vårt tips att be om kostnadsfria solcellsofferter från exempelvis Solcellsofferter.se, där kan du få upp till 3 olika förslag från 3 olika företag som arbetar med solenergi i din kommun.

Du binder givetvis inte upp dig till någonting utan får 3 stycken offerter helt gratis. Ett perfekt sätt att jämföra och se över priser innan du beslutar dig för vilka solceller du vill beställa.

 

Här kommer vår lilla checklista innan du ber om offerter för solceller

1. I vilket skick är ditt tak?

När du beställt en solcellsanläggning så kommer den att sitta kvar på ditt tak i minst 30 år och om ditt tak är i dåligt skick så skulle vi rekommendera att renovera taket innan du installerar nya solceller.

2. Taklutning?

Solcellspanelerna funkar allra bäst ifall ditt tak vätter åt syd. Det funkar givetvis bra ifall du har ett väst- eller östvänt tak också. Din taklutning bör vara cirka 15-60 grader för bäst effekt. Man kan givetvis installera solceller på platta tak också.

3. Takmaterial?

Ha koll på vilket material som ditt tak är byggt utav, det gör det enklare vid själva monteringen av dina solceller, då man vet vilket ingrepp som behövs.

4. Skuggfritt tak?

Solceller är givetvis mest effektiva ifall taket är fritt från skugga som exempelvis träd, skorsten och andra fastigheter.

Vi tackar för att du läst vår artikel om att skaffa solceller. Vi hoppas du finner råden och tipsen nyttiga och att det hjälper dig på vägen att skaffa solceller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *