Bilpool istället för eget ägande

Det blir mer och mer vanligt att välja en bilpool istället för att själv äga en bil. Faktum är att en ägd bil står stilla 95% av tiden. Det är tid när någon annan skulle kunna nyttja den istället och man delar på kostnaderna. Fördelarna med en bilpool är många, framförallt för de som kör mellan 200 och 1100 mil varje år. Men hur fungerar det egentligen?

Olika typer av bilpooler

Det finns både kooperativa och kommersiella bilpooler. Det brukar vara en fast avgift för att vara medlem i en bilpool och dessutom en rörlig avgift för den tid eller sträcka man nyttjar bilen. Det finns även vissa bilpooler som inte har någon månadsavgift, men då brukar det istället vara en högre avgift per kilometer och timme.

En kooperativ eller ideell bilpool består oftast av hushåll och företag som bildar en förening. Föreningen har ett system för bokning och betalning. Det kan hända att medlemmarna i föreningen måste hjälpa till med vissa saker, som till exempel att byta däck eller tvätta bilen. Föreningen inte har något vinstsyfte. För den som vill ha friheten med en bil men ändå hålla nere sina kostnader är det ett perfekt val, och dessutom ett bra exempel på åtgärder för den som behöver skära ner utgifterna. Att samla lån och krediter enkelt och att inte äga en bil är två av de största besparingarna en privatperson kan göra.

I en kommersiell bilpool är mer likt ett företag som hyr ut bilar. Skillnaden är att bilarna finns nära användarnas bostäder och att företaget sköter all service. Det enda medlemmarna behöver göra är att boka, hämta och lämna bilen, samt att tanka.

Kostnader för bilpool

Det blir mycket billigare i längden att vara medlem i en bilpool än att hyra en bil varje gång du behöver använda den. Det gäller särskilt om du behöver en bil några gånger i månaden. Sunfleet är Sveriges största kommersiella bilpool med 50 000 medlemmar. Priset hos dem är mellan 15 och 80 kronor per timme beroende på bilmodell eller mellan 259 och 639 kronor per dygn. Sedan tillkommer 1-2 kronor per körd kilometer. Om du skulle hyra en bil tre timmar i Stockholm en vardag skulle du få betala nästan 3 000 kronor för en likvärdig bil, vid varje tillfälle.

I en del bilpooler finns det särskilda parkeringsplatser där man hämtar och lämnar bilen. Andra tillåter att bilen parkeras var som helst. När bilen är återlämnad registrerar bilpoolen hur länge och hur långt du har kört. I slutet av månaden sammanställs körningen och du får en faktura.

Fördelar med bilpool

Det finns som sagt flera fördelar med att nyttja en bilpool istället för att äga en egen bil. Det går att välja vilken typ av bil du vill ha efter dina behov, och många av bilarna är miljöbilar. Eftersom du dessutom delar bilen med flera andra bidrar du dessutom till ett klimatsmart Sverige. Du spar även pengar på att slippa trängselskatt, försäkring och att hyra parkeringsplats.

Vad många dock känner är denstörsta fördelen är att du slipper sköta om och serva bilen, och att du inte tar bilen i onödan.

Nackdelar med bilpool

Att äga en egen bil medför vissa friheter som du inte kan få genom att vara medlem i en bilpool. Du kan till exempel inte bara hoppa in i bilen och åka. Du måste ha planerat och bokat för att använda bilen. Om du ska köra långa sträckor kan det bli dyrt, och det kan även kännas stressigt att bilen måste vara tillbaka på en viss tid och plats. Dessutom är självrisken på försäkringen ofta hög, om något skulle hända.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *